Etusivu » Kiertotalous » Varmista käyttökelpoiselle tavaralle jatkoaikaa
Kierrättäminen

Varmista käyttökelpoiselle tavaralle jatkoaikaa

Kuva: Adobe Stock

Hanna Lilja

kehitysjohtaja, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kehitysjohtajan Hanna Liljan ohje ekologiseen kuluttamiseen on: ”Osta ajatuksella, pidä rakkaudella ja luovu siitä, mitä et enää tarvitse.”

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että ehjä ja puhdas tavara tulisi tarjota aina ensisijaisesti uudelleenkäyttöön. Ympäristön kannalta on parasta, jos tuote jatkaa elämää itsenään tai korjattuna, eikä esimerkiksi mene jätteeksi tai materiaalikiertoon, Lilja sanoo.

Kierrätyskeskukseen voi viedä hyvin monenlaisia tuotteita, joille mietitään paras mahdollinen jatkopolku. Kierrätyskeskuksen verstaissa käyttökelpoiset laitteet kunnostetaan uuden veroisiksi ja myydään kohtuuhintaan kuluttajille.

Jos tuote ei kelpaa uudelleenkäyttöön sellaisenaan tai korjattuna, se hyödynnetään varaosina tai kierrätetään materiaalina. Viimeinen vaihtoehto on lajittelu jätteeksi.

Viime vuonna pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälöiden ja verkkokaupan kautta lähes 3,9 miljoonaa tavaraa ja tuotetta päätyi uuteen kotiin. Reilu kolmannes tuotteista jaettiin ilmaiseksi.

Käyttötavaralle ikä on harvoin bonusta

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden uudelleenkäyttöarvo laskee jatkuvasti, ja valmistuksessa käytetty työ ja energia saadaan talteen vain, jos laitteelle löytyy uusi koti.

– Kaapeissa lojuvat vanhat läppärit ja sähkölaitteet kannattaa viedä Kierrätyskeskukseen tai Kierrätyskeskuksen keräysautolle. Myös itselle tarpeettomat urheiluvälineet on hyvä tarjota niitä tarvitseville mahdollisimman pian, Lilja kannustaa.

Vuonna 2016 Kierrätyskeskus ohjasi uudelleenkäyttöön 339,5 tonnia sähkö- ja elektroniikkalaitteita ja tarvikkeita, joka on kappaleina 65 000 laitetta. Silti valtaosa käyttämättömistä laitteista päätyy suoraan materiaalin kierrätykseen tai täysin väärään paikkaan.

Jos tuote ei kelpaa uudelleenkäyttöön sellaisenaan tai korjattuna, se hyödynnetään varaosina tai kierrätetään materiaalina.

Kierrätyskeskuksen kokemuksen mukaan monet laitteet kelpaavat erinomaisesti vielä toiselle kierrokselle. Luonnonvarojen käytön ja tehdyn työnkin näkökulmasta tämä kierros kannattaa ehdottomasti ottaa ennen kuin laite lopulta päätyy materiaalina uudelleen kiertoon.

Hanna Liljan mukaan pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yksi hittituote ovat polkupyörät. Yhden polkupyörän valmistukseen kuuluu 245 kg kiinteitä luonnonvaroja. Voidaan siis ajatella, että käytetyn pyörän ostaja säästää saman verran luonnonvaroja ja saa edullisen, takuuhuolletun kulkuvälineen.

Hanki laadukasta

Laadukkaan tuotteen osto on sekä taloudellista että ekologista. Esimerkiksi sadan käyttökerran jälkeen huonolaatuiset tekstiilit kelpaavat enää vain siivousräteiksi, jos kestävät niinkään kauan. Hyvälaatuiset tekstiilit ovat puolestaan vielä täysin käyttökelpoisia. Hyvälaatuisia vaatteita kannattaa myös huoltaa. Irronneen napin takaisin ompelu tekee vaatteesta jälleen käyttökelpoisen.

– Risalle ei uutta kotia löydy, mutta laatu kestää kiertoa ja tuottaa iloa. Ei ole salatiedettä tunnistaa laatuvaate. Teimme Kierrätyskeskukseen Laatukaapin, josta saa tärppejä vaatteen laadun tunnistamiseen, Lilja kertoo.

Next article