Etusivu » Kiertotalous » Kiertotalous muuttaa globaaleja arvoketjuja
Kestävä kehitys

Kiertotalous muuttaa globaaleja arvoketjuja

kiertotalous
kiertotalous
Hiilijalanjäljen lisäksi on oleellista puhua materiaalien kierrätettävyysasteesta sekä uusiutuvuudesta. Kuva: Pexels ja Susanna Lehto, Business Finland

– Ilmastonmuutos on vakavasti otettava uhka, mutta samalla se on miljardiluokan liiketoimintamahdollisuus, muistuttaa Business Finlandin kiertotalousjohtaja Marika Ollaranta.

Tuotteen tai palvelun ekologisuus on enemmän kuin pelkkä hiilijalanjälki. Se lähtee tuotesuunnittelusta sekä materiaalivalinnoista ja kattaa koko tuotteen elinkaaren. Materiaalivirtojen seurantaan kehitetään erilaisia digitaalisia ratkaisuja.

– Esimerkiksi vaatteen hinta ei kerro mitään vaatteen laadusta, kestävyydestä, ekologisuudesta tai siitä missä ja millaisissa olosuhteissa se on valmistettu. Valintojen tekeminen omien arvojen ja tavoitteiden mukaisesti on tehtävä kuluttajille helpoksi. Tähän tarvitaan tuotantoketjujen läpinäkyvyyttä,
Ollaranta sanoo.

Myös yritysmaailmassa ollaan havahtumassa siihen, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Tuotantovälineitä voidaan vuokrata tai hankkia tarvittavat suoritteet palveluna. Arvoketjut tulevat muuttumaan. Ja kun arvoverkot menevät uusiksi, yrityksen pitää huolehtia, että se luo arvoa uusissa verkoissa.

Yksi maapallo ei riitä meille

Neitseelliset luonnonvarat eivät yksinkertaisesti riitä tyydyttämään maailman kasvavan ja keskiluokkaistuvan väestön tarpeita. Hiilijalanjäljen lisäksi onkin oleellista puhua materiaalien kierrätettävyysasteesta sekä uusiutuvuudesta.

– Kierrätys ei ole itseisarvo itsessään vaan se, mitä kierrätetyistä jätteistä tehdään. Innovaatiot sekä arvoketjujen luominen uudelleen mahdollistavat tämän. Esimerkiksi kierrätettyjen tekstiilien vaikutukset näkyvät vaatetusteollisuuden lisäksi muun muassa meri-, rakennus- ja autoteollisuuden arvoketjuissa.

Kierrätys ei ole itseisarvo itsessään vaan se, mitä kierrätetyistä jätteistä tehdään. 

– Suomalaisilla on ratkaisuja ja työkaluja kansainvälisille brändeille, jotta ne pääsevät omiin kestävän kehityksen tavoitteisiinsa. Tämän myötä Suomeen voidaan luoda ja tuoda uusia työpaikkoja. Kiertotalouteen tulee myös syntymään kokonaan uusia yrityksiä, operaattoreita, käsittelemään erilaisia sivuvirtoja, joissa toisen roska on toisen raaka-aine, kertoo Marika Ollaranta.

Next article