Etusivu » Kiertotalous » Pakkauksilla voidaan vähentää ruokahävikkiä ratkaisevasti
Pakkaus

Pakkauksilla voidaan vähentää ruokahävikkiä ratkaisevasti

Elokuun 8. päivä saimme lukea mediasta, että maapallon tämän vuoden uusiutuvat luonnonvarat on käytetty ja loppuvuoden ajan syömme tulevaisuuden eväitä. Nykyisen kulutuksen tyydyttämiseen tarvittaisiin jopa 1,6 maapalloa.

Samaan aikaan tiedämme, että ihmisten määrä pallollamme jatkaa kasvuaan. Väestön määrä saattaa ylittää tulevina vuosikymmeninä jopa 20 miljardin ihmisen rajan. Monien mielestä luonnonvarojen kestävän tason ylittävä kulutus yhdistettynä väestön kasvuun on ihmiskunnan suurimpia haasteita tulevaisuudessa. Erityisesti maapallon kyky tuottaa riittävästi ruokaa kasvavalle ihmisväestölle herättää huolta.

Selvitysten mukaan maapallon nykyisestä ruoan tuotannosta jopa 30–40 % menee hukkaan. Kehittyvissä maissa suurin hävikki tapahtuu ennen kuin ruoka saavuttaa kuluttajia. Kehittyneissä maissa kuluttaja sen sijaan aiheuttaa suurimman hävikin heittämällä roskiin ruokaa – Suomessakin kymmeniä kiloja henkeä kohti vuosittain.  

Käytännössä ainoa toimiva keino ruokahävikin vähentämiseen on tehokas pakkaaminen. Pakkausten avulla voidaan varmistaa, että raaka-aineet eivät tuhoudu matkalla ja valmiit tuotteet säilyvät käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään.

Pakkausala on aktiivisesti mukana kansainvälisessä ruokahävikin vähentämishankkeessa ”Save Food Initiative”. Maailman suurin pakkausalan messutapahtuma Interpack nostaa Save Food Initiativen näkyvälle paikalle omaan paviljonkiin 2017 huhtikuussa messujen pääsisäänkäynnin yhteyteen. Maailman pakkausjärjestö WPO:n jäsenet esittelevät paviljongissa esimerkkejä tavoista, joilla pakkausten avulla vähennetään ruokahävikkiä.

Ympäristöstä tietoiset ihmiset pitävät usein pakkauksia turhina – jopa suorastaan haitallisina. Ihmiset purkavat keskustelupalstoilla turhautumistaan siihen, että yhä suurempi osa kotitalouksien jätteistä tuntuu muodostuvan pakkauksista.

Tyhjänä pakkaus tietysti vaikuttaa täysin tarpeettomalta, mutta silloin unohtuu sen varsinainen tehtävä, sillä tuskin kukaan pakkausta vain sen itsensä vuoksi on ostanut. Pakkauksilla on monia tehtäviä, joista tärkein on tuotteen suojaaminen. Muita tehtäviä ovat muun muassa: tiedon välittäminen pakatusta tuotteesta, logistiikan helpottaminen ja tuotteen markkinointi.  

Pakkaamisen ja pakkausten aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat hyvin pieniä verrattuna ruoan tuotannon eli maatalouden aiheuttamiin vaikutuksiin vesiin, maahan ja ilmaan. Vuoden 2016 alusta lähtien kuluttajat ovat Suomessakin voineet kierrättää käytetyt pakkaukset palauttamalla ne Rinki-ekopisteisiin, joiden verkosto kattaa koko maan.

Suomen Pakkausyhdistys järjestää syksyllä 2016 opiskelijoille ja opiskelijaryhmille avoimen kilpailun suomalaisten, ruokahävikkiä vähentävien pakkausten tai pakkausratkaisujen kehittämiseksi. Parhaat kilpailutyöt esitellään Pakkausyhdistyksen Packaging Summit Finland 2016 – WRAP IT!  –tapahtumassa 30.11.2016 Lahdessa. Voittaja lähetetään edustamaan Suomea Interpackin Save Food -paviljonkiin keväällä 2017.

avatar

Antro Säilä

toimitusjohtaja, Suomen Pakkausyhdistys ry

Next article