Skip to main content
Etusivu » Kiertotalous » Pakkausten ympäristövaikutus positiivinen
Muovi

Pakkausten ympäristövaikutus positiivinen

Kuva: Getty Images

Pakkauksia pidetään usein väärin perustein turhina tai jopa ympäristön kannalta haitallisina. Todellisuudessa esimerkiksi pakatun ruoan tuotannon ympäristövaikutuksista vain hyvin pieni osa, 1–2 % aiheutuu pakkauksista.

Pakkaukset parantavat tuotteen säilyvyyttä sekä vähentävät rikkoutumisia ja hävikkiä vähentäen tällä tavoin jätteen syntyä.

– Pakkauksien ympäristövaikutus on näin ollen positiivinen, Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja ja Pakkaus-lehden päätoimittaja Antro Säilä sanoo.

– Se tarkoittaa, että pakkausten kyky vähentää ruokahävikkiä on paljon suurempi kuin pakkausten valmistamisen aiheuttamat ympäristövaikutukset.

Jos pakkauksesta tingitään liian paljon ja elintarvike tämän seurauksena pilaantuu, menetetään kaikki tuotteeseen uhratut panostukset. Samalla jo syntyneet ympäristövaikutukset valuvat hukkaan kuin hiekka sormien välistä. Oikeanlaisten pakkausten ansiosta ruokahävikkiä on voitu pienentää merkittävästi.

– Näin ollen voidaankin sanoa, että pakkaus ei ole ongelma, vaan ratkaisu ongelmaan, Säilä jatkaa.

”Teollisuuden ja kaupan parissa työskennellään jatkuvasti sen saavuttamiseksi, että pakkaussuoritteet saadaan aikaan entistä pienemmillä materiaalipanostuksilla”, Antro Säilä kertoo. Kuva: Getty Images

Lajitteleehan perheesi myös muovipakkaukset?

Pakkaaminen on teollisuudelle kustannus, ja muiden menoerien tavoin myös nämä kustannukset pyritään minimoimaan. Teollisuuden ja kaupan parissa työskennellään jatkuvasti sen saavuttamiseksi, että pakkaussuoritteet saadaan aikaan entistä pienemmillä materiaalipanostuksilla – vaarantamatta pakkausten perustehtävien toteutumista.

Haluttaessa vähentää pakkausten hiilijalanjälkeä, voi se tapahtua esimerkiksi keventämällä käytettyä pakkausmateriaalia tai siirtymällä sellaisen pakkausmateriaalin käyttöön, jonka hiilijalanjälki on pienempi kuin aikaisemmin käytetyn.

– Pakkausmateriaalin valinnassa tulee kuitenkin aina selvittää kokonaisympäristövaikutukset. Muuten voi käydä niin, että muutoksen kokonaisvaikutus jääkin negatiiviseksi tai nollaksi, Säilä muistuttaa.

Kun jätteet lajitellaan oikein, niiden materiaalit voidaan käyttää hyödyksi uudessa yhteydessä. Suomessa muovipullojen, kuten muidenkin pullojen kierrätys on hyvällä tasolla, ja myös muovipakkausten kierrättäminen kehittyy koko ajan voimakkaasti. Suomeen on rakenteilla tai suunnitteilla useita kierrätyslaitoksia. Säilän mukaan suurin vaikutus on kuitenkin kuluttajilla.

– Kuluttajien viitseliäisyydestä riippuu paljon – siitä, jaksammeko lajitella muovipakkaukset ja viedä ne taloyhtiöiden muovinkeräykseen tai Rinki Ekopisteisiin, joita on yli 500 eri puolilla Suomea.

Next article