Etusivu » Cleantech » Suomessa erinomaiset olosuhteet aurinkoenergian hyödyntämiseen
Aurinkoenergia

Suomessa erinomaiset olosuhteet aurinkoenergian hyödyntämiseen

aurinkoenergia
aurinkoenergia
Kuva: Getty Images

Monia ihmisiä voi arveluttaa, miten näillä leveyspiireillä aurinkoenergian hyödyntäminen olisi järkevää. Suomen kylmä ilmasto ja pohjoinen sijainti toimivat kuitenkin laajalti eduksi tässä mielessä.

– Aurinkopaneelit toimivat kylmässä ilmassa paremmin ja tehokkuuden tärkein yksittäinen tekijä on valon määrä, jota nyt kesän kynnyksellä tulee taas riittämään, kertoo Lähienergialiiton järjestöpäällikkö Tapio Tuomi.

Mitä kirkkaampi auringonvalo, sitä enemmän syntyy sähköä. Suomessa on kehitetty myös paljon tähän liittyvää tekniikkaa, jolla esimerkiksi saadaan mitattua dataa optimaalisesta aurinkopaneelien asennosta ja kohdistamisesta. Haaste on, että aurinkopaneeliin osuva puu tai toisen rakennuksen varjo vähentää sähköntuotantoa, pimeys ja lumipeite taas estävät sähköntuotannon.

Mitä ottaa huomioon omaa pientuotantoa aloittaessa?

– Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus tulee tehdä omaan sähkönkulutukseen perustuen. Taloudellisesti järkevintä on pyrkiä maksimoimaan omaan käyttöön jäävä sähkö. Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on myös investointi kiinteistöön, joka kannattaa tehdä harkiten. Hintatasosta kannattaa ottaa selvää ennen päätöksentekoa tai pyytää tarjouksia muutamalta toimittajalta. Asennustyön osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen, Tuomi muistuttaa.

Taloudellisesti järkevintä on pyrkiä maksimoimaan omaan käyttöön jäävä sähkö.

Aurinkolämmön kannattavuuden laskennasta liikkuu monia tarinoita. Samoin myös aurinkolämmön kannattavuudesta. Yksinkertaistaen voi sanoa, että aurinkoenergia on Suomessa taloudellisesti kannattavaa, kun sillä korvataan kalliimpaa ostoenergiaa. Kannattavuuden laskentaan vaikuttavat monet tekijät, muun muassa oman sähkönkulutuksen määrä, kiinteistön sijainti ja investoinnin tekijä.

– Takaisinmaksuaika ei ole yksin soveltuva menetelmä, eikä anna oikeaa kuvaa aurinkoenergiainvestoinnin kannattavuudesta, koska aurinkopaneelien käyttöikä on noin 30 vuotta ja järjestelmä on teknisesti hyvin toimintavarma. Takaisinmaksuaikaa laskettaessa ei oteta huomioon investoinnin pitoaikaa eikä jäännösarvoa. Yksittäisenä investoinnin mittana takaisinmaksuaikamenetelmää voidaan puolustaa vain, jos investoinnin vanhenemisriski on huomattava. Hyvät välineet kannattavuuden arviointiin löytyy Aalto-yliopiston Finsolar-hankkeen sivuilta, kertoo Tuomi.

Tiesitkö?

  • Mitä kirkkaampi auringonvalo, sitä enemmän syntyy sähköä.
  • Verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä vaatii paikalliselta verkkoyhtiöltä luvan sähköverkkoon kytkeytymistä varten ja lisäksi on tehtävä myyntisopimus sähkön myyntiyhtiön kanssa oman kulutuksen ylittävän pientuotannon osalta.
  • Verkkoon kytkettävää aurinkosähköjärjestelmää ei saa, eikä voi asentaa kokonaan itse.
  • Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on investointi kiinteistöön. Hintatasosta kannattaa ottaa selvää ennen päätöksentekoa tai pyytää tarjouksia muutamalta toimittajalta. Muista, että asennustyön osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
  • Varmin tapa onnistua hankinnassa on käyttää luotettavaa aurinkosähkötoimittajaa. Avaimet käteen -toimitus on nykyisin yleisin tapa hankkia aurinkosähköjärjestelmä. Pätevä yritys hoitaa tarvittavat luvat ja neuvoo muiden asioiden hoitamisessa.
Next article