Etusivu » Cleantech » Auringosta on moneksi
Aurinkoenergia

Auringosta on moneksi

Kuva: Unpslash

Aurinkoenergia on monikäyttöistä, puhdasta ja paikallisesti tuotettua energiaa. Varsinainen aurinkoenergian käyttäminen laiteinvestointien jälkeen on lähes ilmaista.

Auringon säteilyenergiaa voidaan hyödyntää lämpönä ja sähkönä. Aurinko soveltuu energianlähteeksi moneen tarkoitukseen, kuten puhaltamaan lämmintä ja kuivaa ilmaa rakennukseen, lämpimän veden tuottamiseen sekä sähkön tuottamiseen ilmaisella auringon voimalla. Aurinkoenergiasta voidaan rakentaa myös hyvin suuria järjestelmiä.

– Aurinkoenergiaa voidaan tuottaa paikallisesti ja riippumattomasti. Nykyään aurinkoenergiaa suositaan useasti erilaisina hybridijärjestelminä, esimerkiksi osana omakotitalon lämpö- tai sähköenergiaa, aurinkoenergian asiantuntija Matti Hakala sanoo.

– Aurinkoenergia on käyttäjälle helppo ja vaivaton sekä nykyisillä hinnoilla hyvin kannattava investointi juuri pitkän elinkaarensa vuoksi.

Aurinkoilmapuhaltimesta kätevä apuri

Aurinkoilmapuhallin on lämpökeräin, jonka puhallin toimii aurinkoenergian voimin ilman käyttökustannuksia. Aurinkoilmapuhallin voidaan asentaa mökin seinälle neljällä kiinnikkeellä. Puhallin poistaa mökistä kosteuden tuomat hajuhaitat, raikastaa sisäilman ja poistaa kosteuden. Tällöin mökki lämpenee nopeammin, kun tulisijaan laitetaan lämmitys.

Lämpöpuhallin ei sellaisenaan sovi pelkäksi lämmönlähteeksi, mutta sivutuotteena siitä saadaan myös lämmitystä kosteudenpoiston lisäksi. Hakalan mukaan rakennukseen puhallettava lämmin ilma poistaa rakennuksen kosteuden ja samalla myös lämmittää rakennusta.

– Mukavaa on tietenkin se, ettei puhaltimen käyttö vaadi ulkopuolista energiaa ja näin ollen laite ei myöskään käy omistajansa kukkarolle. Sen käyttö ei maksa mitään, ja laite toimii aina kun aurinko paistaa. 

Next article