Etusivu » Cleantech » Sähkömarkkinan murros kaipaa uusia innovaatioita
Sähköverkko

Sähkömarkkinan murros kaipaa uusia innovaatioita

Kuva: Adobe Stock
avatar

Rauli Svento

professori, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Älykkäät sähköverkot tekevät markkinasta kaksisuuntaisen. Passiivisista kuluttajista tulee myös tuottajia.

Samalla siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuvan energian lähteisiin luo sähkömarkkinalle uudenlaisen epävarmuuselementin, mutta myös suuria mahdollisuuksia palveluntarjoajille ja uusille toimijoille. Monitieteellinen BCDC-hanke etsii ratkaisuja muuttuvan markkinan tarpeisiin.

Suomen Akatemian Strategisen neuvoston rahoittama BCDC Energia -hanke pyrkii varmistamaan, että murroksen keskellä tuotantovakaus säilyy eivätkä kustannukset karkaa pilviin.

– Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen tuulella ja auringolla tarkoittaa sitä, että energiaa on saatavilla vain silloin kuin tuulee tai paistaa. Ajoittaisuus luo tuotantoon epävarmuuselementin ja siihen varautuminen lisää kustannuksia. Tarvitaan joko varavoimaa varastoon tai joustovoimaa kuluttajien puolelta. Kuluttajien sähkön kulutuksen automaattista säästämistä on puolestaan kompensoitava, joka aiheuttaa jälleen kustannuksia, professori Rauli Svento avaa murrokseen liittyviä haasteita.

Hankkeen keskeisenä tuloksena olemme kehittäneet kaikille avoimen energiasääennusteen

Keinoja tuotantovakauden turvaamiseen ja kulujen minimoimiseen on jo löytynyt.   

– Hankkeen keskeisenä tuloksena olemme kehittäneet kaikille avoimen energiasääennusteen bcdcenergia.fi/energiasaa, jossa muutamme Ilmatieteenlaitoksen 24 tunnin sääennusteen energiaennusteeksi. Muunnamme aurinko- ja tuuliennusteet kilowattiennusteiksi tunti tunnilta. Näin pystymme paremmin ennakoimaan ja ohjaamaan tuotantoa ja kulutusta, Svento kertoo.

Integraatiokustannusten vähentämiseen on onnistuttu löytämään järjestelmätasolla ratkaisuja vesivoimasta.

– Vesivoima on potentiaalisesti hyvää voimaa, ja sen tuotantoa voidaan joustavasti säädellä. Olemme luoneet pohjoismaisen markkinan mallin, johon tuodaan lisää tuulta ja käytetään vesivoimaa kompensoimaan tuuleen liittyvää epävarmuutta, Svento avaa hankkeen tuloksia.

Virtuaalivoimala yhdistää pientuottajat

Markkinoiden kaksisuuntaisuus lisää hyvin toteutuessaan sähköntuotantoon kaivattua joustavuutta, mikä puolestaan pienentää integraatiokustannuksia. BCDC kehittää keinoja, joilla yksityisten kuluttajien potentiaalin voisi hyödyntää nykyistä paremmin.

– Jotta pientuottajat voisivat yhdessä toimia markkinoilla, niiden täytyy yhdistyä. Tätä varten olemme kehittäneet virtuaalivoimalan konseptin. Virtuaalivoimala yhdistää pientuottajat pilvipalveluaplikaation avulla, Svento kertoo.

Aurinko- ja tuulivoiman pientuotannon ennustetaan yleistyvän lähivuosina merkittävästi, kun uusiutuvan energian tuotantokustannukset tulevat alas.

Next article