Etusivu » Kiertotalous » Vältä välikäsiä tietokoneiden kierrätyksessä
Kierrättäminen

Vältä välikäsiä tietokoneiden kierrätyksessä

Toimivia laitteita tai niiden osia voi omistajan luvalla käyttää uudelleen. Kuvat: Adobe Stock

Tietokoneita ei viedä suoraan kaatopaikalle, vaan tietoturvan suojaamiseksi elektroniikkaromu kannattaa kierrättää järkevästi. Aina tietokoneiden kierrättäminen ei ole ollut Suomessa yhtä järjestelmällistä ja tehokasta kuin nyt.

Myös tietoturvasta huolehtimisesta ollaan valveutuneita, vaikka joskus turvallisuusnäkökulmasta huolehditaan kuitenkin hiukan vanhahtavalla tavalla. Esimerkiksi kännyköitä säilytetään yksi toisensa jälkeen piirongin laatikossa mieluummin kuin kierrätetään turvallisesti.

Tietosuojan säilymiseksi kierrätykseen ja uusiokäyttöön toimitettavat laitteet puretaan osiksi ja murskataan. Näin niiden sisältämä tieto ei kulkeudu eteenpäin. Tiedot voi poistaa demagnetointilaitteen avulla, jonka läpi kovalevy pudotetaan. Kovalevyn voi itsekin tuhota esimerkiksi lyömällä sitä vasaralla tai poraamalla reiän sen läpi.

Ammattilainen kumppanina

Kovalevy on monimetallinen kotelo, siksi sitä ei voi laittaa suoraan kierrätykseen, vaan se on murskattava, jotta raaka-aineet saadaan hyödynnettyä. Tietokoneen piirilevyssä on jalometalleja ja rungossa on alumiinia, joiden kierrättäminen omatoimisesti ja oikein saattaa olla vaikeaa toteuttaa itse.

Tietokoneissa oleva rauta sulatetaan ja käytetään esimerkiksi teollisuudessa. Alumiini puolestaan kuljetetaan valimoon, sähköjohdot kuparinsulattamolle ja jalometalleja sisältävä piirikontti kulkeutuu sulatuksen kautta koruihin, kelloihin sekä teollisuuden jalometalleihin.

Toimivia laitteita tai niiden osia, kuten kovalevyjä, joista data on pyyhitty pois, voi omistajan luvalla käyttää uudelleen sellaisissa laitteissa, joissa ei tarvita suurta kapasiteettia.

Riski laitteissa olevan tiedon joutumisesta vääriin käsiin kasvaa, jos käytetään useiden välikäsien kuljetus- ja jatkokäsittelyketjua. Työ on tehtävä asianmukaisesti, siksi kumppaniksi kannattaa valita ammattilainen. Ammattilainen noutaa romutettavat laitteet asiakkaalta suljetuissa konteissa tai astioissa sekä jatkokäsittelee ne itse.

Next article