Skip to main content
Etusivu » Kiertotalous » Mihin palautan vaarallisen jätteen?
Kierrättäminen

Mihin palautan vaarallisen jätteen?

Kuva: Pexels

Maalit, puunkäsittelyaineet, pesuaineet ja osa kosmetiikkatuotteista – nämä kaikki luetellaan kuuluvaksi kotitalouksien vaarallisiin jätteisiin.

Vaarallisia aineita on myös sähkölaitteissa, energiansäästölampuissa ja akuissa. Vaaralliset jätteet tulee pitää toisistaan erillään ja tuoda oman kunnan järjestämään maksuttomaan keräykseen. Kiertävät keräysautot esimerkiksi ottavat monilla paikkakunnilla vastaan kodin vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja ajoneuvoakkuja.

– Kodin lampuille, pienakuille ja paristoille on järjestetty keräys niitä myyvissä kaupoissa. Käytöstä poistettuja sähkölaitteita voi palauttaa koon mukaan eri myymälöihin. Tarkempia ohjeita voi katsoa netistä osoitteessa serkierratys.fi, tiedottaja Marko Laakkonen jätelaitosyhdistyksestä neuvoo.

Laakkonen muistuttaa samalla, että vaarallisia jätteitä otetaan vastaan vain paikoissa, joissa on henkilökuntaa paikalla – jäteasemilla, keräyskonteilla huoltoasemien yhteydessä sekä kiertävissä keräyksissä.

Vaarallinen jäte voi päätyä ihmisten ravintoon

Osa vaarallisesta jätteestä saattaa vaikuttaa pieneltä ja harmittomalta, mutta aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan olennaista haittaa terveydelle ja ympäristölle. Aivan pienikin määrä vaarallista jätettä saattaa pilata suuren määrän pohjavettä, myrkyttää maaperää, eläimiä ja kasvillisuutta sekä aiheuttaa terveyshaittoja ihmisille.

– Mikäli vaarallisia jätteitä pääsee viemäriin, ne vaikeuttavat jätevesien puhdistusta ja kulkeutuvat jätelietteen mukana pelloille tai vesistöihin, Laakkonen sanoo.

Vaarallinen jäte tulee lajitella erikseen muusta jätteestä. Väärä aine kierrätettävien jätteiden seassa saattaa pilata koko kuorman kierrättämisen. Jätevoimaloissa vaarallinen jäte kuormittaa turhaan savukaasujen puhdistusta ja vaikeuttaa tuhkan ja kuonan hyötykäyttöä. Vanhoilta kaatopaikoilta vaaralliset jätteet saattavat liueta ja kulkeutua suotovesien mukana vesistöihin. Laakkosen mukaan väärin lajiteltuna tai väärään paikkaan laitettuna vaarallisia aineita voi päästä luonnon kiertokulkuun ja sitä kautta jopa ihmisten ruokaan.

Vaarallisen jätteen keräyspaikat ja kiertävät keräykset löytyvät kierrätys.info -palvelusta.

Next article