Etusivu » Kiertotalous » Ilmastonmuutoksen torjuminen veti Antero Vartian mukaan politiikkaan
Inspiraatio

Ilmastonmuutoksen torjuminen veti Antero Vartian mukaan politiikkaan

Antero Vartia
Antero Vartia
Antero Vartian mukaan maapallon luonnon, resurssien ja ilmaston vaaralliset rajat ovat jo monilta osin ylitetty. Kuva: Kimmo Syväri

– Ilmastonmuutoksen torjumisella on valtava kiire – voimme puuttua ongelmaan riittävän nopeasti vain rohkeilla poliittisilla päätöksillä, kansanedustaja Antero Vartia sanoo.

Politiikkaan häntä innostivat mukaan erityisesti Osmo Soininvaaran ajatukset. Arvoliberaalille ja ihmiskunnan tulevaisuudesta huolestuneelle löytyi Vihreistä luontevin koti.

Vartian agendalla ovat erityisesti työllisyyden parantaminen, yritystukien karsiminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Myös poliitikkojen välisessä vuorovaikutuksessa on parannettavaa.

− Erityisen huolissani olen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Hyvinvointivaltio ei tule pysymään pystyssä, jos nykyistä suurempi osa työikäisistä ja työkykyisistä ihmisistä ei käy töissä. Resurssimme eivät yksinkertaisesti riitä, kun sadat tuhannet siirtyvät työelämästä eläkkeelle. Muutos edellyttää päätöksiä, jotka eivät ole helppoja eivätkä kivuttomia. Niin kauan kuin poliitikot keskittyvät panettelemaan toisiaan ja kyseenalaistamaan muiden motiiveja, kunnianhimoisten uudistusten tekeminen on tarpeettoman vaikeaa.

Kestävä kaupunkikehitys ja kiertotalous tarjoavat myös bisnesmahdollisuuksia

Vartian mielestä on ensiarvoisen tärkeää, että laajenevat kaupungit rakennetaan kestävästi.

− Kaupunkien asema suhteessa valtioihin vahvistuu koko ajan, myös Suomen isot kaupungit ovat mukana kansainvälisessä kilpailussa. Parhaat ratkaisut syntyvät onneksi juuri siellä missä ihmisiä on paljon ja monenlaiset ihmiset kohtaavat.

Hän haluaisikin nähdä suomalaiset yritykset kehittämässä ratkaisuja, joilla megakaupunkien rakentaminen tehdään kestävästi − tämä parantaa Suomen kilpailukykyä ja kansantaloutta.

Yhä suurempi joukko kaupunkeja on julistanut tavoitteeksi hiilineutraaliuden lähivuosikymmeninä: Helsinki tavoittelee hiilineutraaliutta 2035, Tukholma 2040.

− Huiminta kaupunkien kasvu on kuitenkin kehitysmaissa, jotka ottavat nopeasti länsimaita kiinni kulutuksessa ja elämäntavoissa. Jos emme löydä nopeasti isoja ratkaisuja, näiden kaupunkien ympäristöongelmat räjähtävät käsiin, ja ihmisten elämänlaatu jää heikoksi.

Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ympäristön puolesta?

− Yksittäiset kuluttajat ovat yhteenlaskettuna suuri voima, joka ajaa kysynnällään yrityksiä tarjoamaan kestäviä ratkaisuja. Merkittävimpiä asioita ympäristön kannalta ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka. Voimme asua energiapihissä talossa, liikkua pyörällä tai joukkoliikenteellä, syödä kasvisruokaa ja vähentää kertakäyttökulutusta. Tähän mekanismiin on kuitenkin luotettu aivan liikaa. Riittävän suuri muutos saadaan aikaiseksi vain muuttamalla regulaatiota ja verottamalla vahingollista toimintaa nykyistä enemmän. Vastaavasti kestävien valintojen tekemisen on oltava nykyistä helpompaa ja edullisempaa.

Miten näet kiertotalouden merkityksen?

− Maapallon luonnon, resurssien ja ilmaston vaaralliset rajat ovat monilta osin ylitetty. Kiertotalous vaatii sitä, että ajattelemme taloutemme uudelleen. Emme voi käyttää ja heittää pois, vaan materiaalit pitää ottaa talteen ja kierrättää yhä uusiksi tuotteiksi. Tätä edistävän teknologian kehittäminen luo yhtä lailla työpaikkoja kuin materiaaliseen kulutukseen perustuva yhteiskunta. Se tarjoaa valtavan bisnesmahdollisuuden, sillä megatrendin suunta on selvä. Onnistuminen edellyttää juuri sitä insinööriosaamista, jota Suomesta löytyy.

Next article