Skip to main content
Etusivu » Itämeri » Vieraskynä: Itämeren asukkaat ovat suojelemisen arvoisia
Itämeren suojelu

Vieraskynä: Itämeren asukkaat ovat suojelemisen arvoisia

Itämeren asukkaat
Itämeren asukkaat
Itämeren monimuotoisuutta vaarantavat mereen kohdistuvat käyttöpaineet. Kuva: Unsplash

Anna Klemelä

projektipäällikkö, Elävä Itämeri -hankke, Baltic Sea Action Group

Ihmeellistä elämää ei ole vain valtamerissä. Myös Itämeren aaltojen alla on arvokasta elonkirjoa. Suojelemalla arvokkaita elinympäristöjä voimme säilyttää elävän Itämeren tuleville sukupolville. Merkittävä osa suojelua kaipaavista kohteista on yksityisomistuksessa.

Itämeren ongelmista puhutaan paljon. Sinilevä on jokakesäinen riesa, ja meren pohjassa kärsitään hapettomuudesta. Ilmastonmuutoksen nostaessa keskilämpötilaa Itämeri on kuin jatkuvassa kuumeessa. Ongelmien ratkaisemiseksi on tehtävä paljon töitä. Synkkien näkymien vastapainoksi tarvitaan kuitenkin toivoa. Vaikka Itämeri voi monin paikoin huonosti, siellä elää monenlaisia tärkeitä ja ainutlaatuisia eliöitä.

Itämeren monimuotoisuutta kartoitetaan Suomen ympäristökeskuksen vetämässä VELMU-ohjelmassa. Baltic Sea Action Groupin käynnistämä ja Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoittama Elävä Itämeri -hanke hyödyntää VELMU-ohjelman keräämää tietoa, ja kohdistaa katseen Itämeren asukkaisiin ja niiden suojeluun.

Rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen lisäksi Itämeren monimuotoisuutta vaarantavat mereen kohdistuvat käyttöpaineet. Esimerkiksi liikennöinti, energiantuotanto ja merellä tapahtuva kaivostoiminta vaikuttavat eliöihin voimakkaasti. Merellisten suojelualueiden avulla voidaan rauhoittaa monimuotoisuuden kannalta oleelliset alueet.

Suojelualueet kannattaa sijoittaa sinne, missä pinnan alla on eniten elämää. Nämä alueet ovat usein saariston matalissa vesissä. Rannikolla nautiskelevalla mökkiläisellä voikin olla hallussaan sekä upea palanen monimuotoista meriluontoa että avaimet Itämeren pelastamiseen! Vesialueiden omistajat voivat nimittäin auttaa Itämerta konkreettisesti perustamalla vesilleen yksityisen suojelualueen.

Riittävän laajat suojelualueet antavat luonnolle tilaa toimia. Pinnan alla sinisimpukat suodattavat vedestä ravinteita ja meriajokas sitoo hiiltä. Itämeren eliöiden väliset ravintoverkot perustuvat rakkohaurun kaltaisiin avainlajeihin, jotka tarjoavat ravintoa ja asuinpaikan muille lajeille. Monimuotoisuutta suojelemalla voidaan pitää ekosysteemi elinvoimaisena ja vahvempana taistelemaan rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen kaltaisia uhkia vastaan.

Lisää suojelusta: elavaitameri.fi


Next article