Etusivu » Itämeri » Itämeri tukehtuu lihaan
Ravinto

Itämeri tukehtuu lihaan

Rehevöityminen
Rehevöityminen
Rehevöitymisen kannalta merkittävin yksittäisen ihmisen teko on korvata osa lihasta kasviksilla. Kuva: Unsplash ja Getty Images

Rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia ja maatalous sen suurin aiheuttaja. Jokaisen kuluttajan päivittäinen ruokavalinta edistää tai vähentää Itämeren rehevöitymistä. Miten sinä valitset?

Suomessa suuri osa Itämerta rehevöittävistä ravinteista kulkeutuu vesistöön maataloudesta. Jopa 70 % Itämerta kuormittavasta maatalousmaasta on käytössä pelkästään lihantuotannon tarpeisiin.

– Vähentämällä lihankulutusta ja -tuotantoa voidaan suoraan vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen, WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä toteaa.

Ruokavalintojen merkitys Itämeren rehevöitymiseen on suuri, sillä päätöksiä lautaselle valittavista ravinteista tehdään joka päivä useampaan otteeseen.

– Monella suomalaisella on halu tehdä jotain Itämeren hyväksi. Kiinnittämällä huomiota päivittäin siihen, mitä lautaselle laittaa, voi tehdä paljonkin, Erkkilä vinkkaa.

Itämerta auttaa erityisesti, jos sieltä syö särkeä ja lahnaa, joita meressä on liikaa.

Nykyinen lihankulutuksen määrä on Itämerelle kestämätön. Rehevöitymisen kannalta merkittävin yksittäisen ihmisen teko on korvata osa lihasta kasviksilla.

– Kasvipohjaisten tuotteiden rehevöitymisvaikutus on vähäisempi kuin lihatuotteiden. Lihan tuotantoon tarvitaan huomattavasti enemmän maatalouden pinta-alaa, sillä ravinne kiertää eläimen kautta.

Eläimen on ensin syötävä kasvisperäistä tuotetta, ennen kuin sinä voit syödä sen, Elina Erkkilä muistuttaa.

Lihansyöntiä ei tarvitse lopettaa kokonaan, vähentäminenkin riittää. Ja silloin kun lihaa syö, valinnan voi tehdä Itämerta ajatellen.

– Olemme WWF:llä koonneet lihaoppaan kuluttajan valintoja helpottamaan. Kannustamme korvaamaan osan lihasta kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä kalalla. Ja kun lihaa halutaan lautaselle, kuormittaa luomuliha Itämerta huomattavasti vähemmän. Luomutuotannossa ravinteita kierrätetään, eikä viljelyssä käytetä keinolannoitteita tai kasvinsuojeluaineita, jolloin niitä ei myöskään laske sadeveden mukana Itämereen, Erkkilä kertoo.

Lue myös: Ympäristöystävällinen silakka on myös joulupöydän herkku

Syö ravinteita pois Itämerestä

Omilla päivittäisillä valinnoilla ravinteita on myös mahdollista poistaa Itämerestä.

– Kaloihin sitoutuu paljon ravinteita. Itämerta auttaa erityisesti, jos sieltä syö särkeä ja lahnaa, joita meressä on liikaa. Syömällä näitä kaloja ravinteita poistuu Itämerestä. Oman ravinnejäljen saa supistettua aika pieneksi, jos syö itse kalastettua kalaa useita kertoja viikossa, Elina vinkkaa.

Suomen ympäristökeskus on luonut Itämeri-laskurin, jonka avulla jokainen voi selvittää omien kulutustottumusten vaikutukset Itämereen ja oppia keinoja rehevöittävien päästöjen vähentämiseen. Selvitä oma Itämeri-jalanjälkesi osoitteesta: syke.fi/itamerilaskuri.

Valitse liha lautasellesi Itämeri mielessäsi. Katso Itämeriystävälliset valinnat osoitteesta: wwf.fi/lihaopas

Next article