Skip to main content
Etusivu » Energia » Tuulivoima myötätuulessa – Tuulivoimahankkeisiin investoidaan nyt paljon
Tuulivoima

Tuulivoima myötätuulessa – Tuulivoimahankkeisiin investoidaan nyt paljon

tuulivoimahankkeet
tuulivoimahankkeet
Kuva: Unsplash
Anni Mikkonen

Anni Mikkonen

toimitusjohtaja, Suomen Tuulivoimayhdistys

Tuulivoimahankkeisiin investoidaan nyt ennätyksellisen paljon.

– Tuulivoima on ottanut kymmenessä vuodessa yhdeksän prosentin siivun Suomen energiantuotannosta ja -kulutuksestakin osuus on jo seitsemän prosentin luokkaa, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

– Tavoitteemme ovat vielä korkeammalla. Odotamme, että vuoteen 2024 mennessä tuulivoima kattaa kulutuksesta jo 17 prosenttia.

– Suomen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä ei siis osaltamme tunnu ollenkaan utopistiselta. Tälle ja kolmelle seuraavalle vuodelle on tähän mennessä tehty investointipäätös yli 400 tuulivoimalasta, eli kapasiteetti tulee kasvamaan merkittävästi lähivuosina.

Korkeammilla torneilla pääsemme parempiin tuuliin kiinni, pidemmät lavat puolestaan keräävät tuulta laajemmalta alueelta.

Syksyn kuluessa eri toimialoilla tehdyt tiekartat kohti vähähiilisyystavoitteita osoittivat, että uusiutuvalle sähköntuotannolle tulee olemaan tarvetta, sillä fossiilisista polttoaineista irtautuminen tulee lisäämään merkittävästi sähköistymistä.

Tuulivoimahankkeet rakennettu ilman valtion tukea

Vuodesta 2019 lähtien uudet tuulivoimahankkeet on rakennettu markkinaehtoisesti ilman valtion tukea. Mikkosen mukaan syöttötariffia tarvittiin toimialan käynnistämiseen, mutta teknisen kehityksen myötä tuulivoimaloiden tehot kasvoivat, jolloin tukea ei enää tarvita.

– Lyhyesti sanottuna meillä on nykyään korkeammat tornit ja pidemmät lavat, toteaa Mikkonen.

– Korkeammilla torneilla pääsemme parempiin tuuliin kiinni, pidemmät lavat puolestaan keräävät tuulta laajemmalta alueelta. Päästöttömän tuulivoiman isoimmat haitat ovat muutos maisemassa, äänisekä linnustovaikutukset.

– Tuulivoimahankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnissa sekä kaavoituksessa muun muassa mallinnetaan maisemalliset vaikutukset ja voimaloista lähtevän äänen leviäminen ympäristöön. Vaikutukset pyritään minimoimaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että täysin haitatonta tuotantolaitosta ei ole olemassa, jolloin näitäkin vaikeuksia tulee tarkastella osana kokonaisuutta.

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää, että hiilidioksidipäästöt on saatava kuriin. Mikkosen mukaan koko energiajärjestelmämme tulee muuttumaan lähivuosina.

– Kaikki hakevat tähän ongelmaan tällä hetkellä ratkaisuja, ja tuulivoima on vahvasti mukana tässä kehittämistyössä, toteaa Mikkonen.

Next article