Skip to main content
Etusivu » Energia » Puhdasta kaukolämpöä palveluna
Kaukolämpö

Puhdasta kaukolämpöä palveluna

kaukolämpöä
kaukolämpöä
– Toisen hukka on sellaista, mitä toinen pystyy hyödyntämään, oli kyse sitten lämmöstä tai materiaalijakeista, Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Katja Kurki-Suonio kertoo. Kuva: Getty Images

Katja Kurki-Suonio

toiminnanjohtaja, Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry

Älykäs lämmöntuotanto ja -jakelu kiinteistöille, uusiutuvan energian ja hukkalämmön varastointi sekä energian tehokas siirtäminen valmiissa verkostoissa – kaukolämpö on osa kiertotaloutta.

– Kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet kymmenessä vuodessa puoleen ja niiden ennakoidaan putoavan kolmasosaan nykyisestä seuraavan kymmenen vuoden aikana. 70 prosentilla kaukolämpöpaikkakunnista lämpö tuotetaankin jo enimmäkseen ottamalla talteen hukkalämpöä ja käyttämällä uusiutuvaa energiaa. Kaukolämmön ympäristöystävällisyys vaikuttaa nopeasti koko kaupungissa, ei vain yksittäisessä kiinteistössä. Kaukolämpö onkin mahdollistaja koko energiajärjestelmän tasolla, kertoo Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Katja Kurki-Suonio.

Lämpöyhtiöt ovat alueellisia elinvoimatekijöitä, jotka tuovat kiertotalouteen energian jakeluverkoston lisäksi myös yhteistyön asuinkiinteistöjen, kaupan, teollisuuden ja kunnan kanssa.

– Kun eri alojen toimijoita, tekemistä ja ideoita törmäytetään, syntyy kokonaan uudenlaisia ideoita. Toisen hukka on sellaista, mitä toinen pystyy hyödyntämään, oli kyse sitten lämmöstä tai materiaalijakeista, Kurki-Suonio muistuttaa.

Älykästä lämpöä läheltä

Lämpöyhtiöt kehittävät palveluita ja älykkäitä järjestelmiä, joilla haetaan helppoutta, huolettomuutta, asumismukavuutta sekä ennakointia ja energiatehokkuutta.

Kiinteistöstä kerätty mittausdata auttaa kohdentamaan energiansäästötoimintoja. Kiinteistöjen oma lämmöntuotanto ja jäähdytys lisääntyvät, ja jäähdytyksessä syntyvä tai ylimääräinen lämpö voidaan siirtää kaukolämpöverkostoon. Hybridijärjestelmät mahdollistavat kulutusjoustoja.

– Kysy omalta lämpöyhtiöltäsi millaisia palveluja heillä on tarjota, esimerkiksi millaisia jäähdytysratkaisuja kaukolämpökiinteistöön saa. Lämpöyhtiöillä on hyvin paljon erilaisia palveluja sekä yksin että yhdessä kumppaneiden kanssa, mutta ne vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti. Toisaalta, kun ihmiset huomaavat että tällaisia palveluja on tarjolla, niitä osataan myös vaatia, Katja Kurki-Suonio vinkkaa.

Next article