Etusivu » Cleantech » Puusta rakennetaan yhä suurempaa
Puurakentaminen

Puusta rakennetaan yhä suurempaa

keskuskirjasto-oodi-puurakentaminen-ekologisuus-puusta-rakentaminen
keskuskirjasto-oodi-puurakentaminen-ekologisuus-puusta-rakentaminen
Puusta rakennetaan nykyään yhä suurempia rakennuksia, ja se sopii erinomaisesti myös julkisiin tiloihin, kuten keskustakirjasto Oodiin. Kuva: Tuomas Uusheimo

Puuta on perinteisesti käytetty suhteellisen pienissä rakennuksissa, kuten omakotitaloissa ja kesämökeissä. Puusta rakennetaan kuitenkin yhä suurempia rakennuksia, ja se sopii erinomaisesti myös julkisiin tiloihin, niin sisä- kuin ulkokäyttöön.

– Kirkkoja, kirjastoja, kouluja ja päiväkoteja on viime aikoina rakennettu paljon puusta. Vielä toistaiseksi puurakentamisessa on pitäydytty suhteellisen matalissa rakennuksissa, Petri Heino Puuinfosta kertoo.

Puu sopii isoihinkin rakennuksiin, kuten kerrostaloihin ja toimistotaloihin. Näiden puusta rakentamisen yleistyminen kuitenkin edellyttäisi sitä, että rakennusliikkeiden raskaille materiaaleille suunniteltua tuotantoprosessia tulisi muuttaa.

Puu sopii rakennusmateriaaliksi niin omakotitaloihin kuin julkisiin rakennuksiinkin. Se on erinomainen vaihtoehto ominaisuuksiensa ja ympäristöystävällisyytensä takia.

– Osittain asia on kiinni myös asenteista. Puusta pystyttäisiin rakentamaan jo 10-kerroksisia taloja. Toivoisin myös, että asuntotuotannossa puusta rakennettujen pientaloalueiden osuus kasvaisi. Tehokkaasti rakennetut pientaloalueet ovat haluttuja asuinympäristöjä, Heino kertoo.

Kiinnostus puurakentamista kohtaan on kuitenkin vahvassa kasvussa. Aletaan ymmärtää, että puu taipuu moneksi ja on luotettava julkistenkin tilojen rakentamisen materiaali. Puun käytön isot näyttävät referenssikohteet kuten keskustakirjasto Oodi lisäävät mielenkiintoa puuta kohtaan.

Suosittu runkomateriaali on ympäristöystävällinen

Ympäristön kannalta puu on erinomainen materiaali. Puusta rakentaminen aiheuttaa huomattavasti pienemmät ympäristövaikutukset kuin betonista rakentaminen. Se on uusiutuva luonnonvara, joka sitoo uudelleen kasvaessaan saman määrän hiiltä kuin metsästä on hakkuissa otettu. Puutuotteet pärjäävät elinkaarivertailussa ja ovat täysin kierrätettävissä.

– Koska puu on kantava ja lämpöä eristävä yhtä aikaa, se on äärimmäisen hyvä rakennusmateriaali. Asumismukavuus puutalossa on erinomainen, Heino sanoo.

Puu on yleisin runkomateriaali ominaisuuksiensa ja kustannustehokkuutensa takia. Suomessa onkin paljon puuosaamista ja materiaalia osataan käyttää.

– Puusta voi tehdä itsekin paljon. En osaa hitsata tai valaa, mutta puusta rakentaminen onnistuu vähäisimmilläkin välineillä, Heino naurahtaa.

Next article