Etusivu » Itämeri » Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck: Asennemuutosta ja pitkäjänteistä työtä
Itämeren suojelu

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck: Asennemuutosta ja pitkäjänteistä työtä

Bruce Oreck
Bruce Oreck
Kuva: Oma arkisto

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään Bruce Oreckin vahva suhde luontoon alkoi jo 1960-luvulla, kun hän laski ystäviensä kanssa kuusimetrisellä puuveneellä Colorado-joen tyrskyissä. 

Niihin aikoihin juuri kukaan ei liikkunut luonnonpuistoissa ja luonnonsuojeleminen oli yhteinen asia. Luonnonsuojelua ei silloin vielä politisoitu, kuten nykyään.

– Tietenkin haluttiin puhdasta vettä ja siisti metsä, Oreck muistelee. 

– En tiedä mitä sitten tapahtui, se muutos oli hämmästyttävä. 

Bruce Oreck ei halua mieltää itseään luonnonsuojelijana perinteisessä mielessä, koska Amerikassa sanaan liittyy vahvoja arvolatauksia. 

– Huolellinen ihminen pitää huolta autostaan, moottoripyörästään, suksistaan ja puvuistaan, mutta kun kyse on isomman skaalan kokonaisuudesta, asiaan liitetään yhtäkkiä poliittinen arvolataus.

Veto ylellisyyksiin kuin nippuside

Oreckin mielestä Itämeren ongelmat ovat osa suurempaa kuvaa. Meret ovat täynnä muoviroskaa ja tyhjiä juomapulloja.

– Olemme antaneet taitojemme nousta harkintakyvyn yläpuolelle, Oreck kertoo vakavoituneena. 

– Olemme luoneet maailman, jossa tunnemme vahvaa vetoa ylellisyyksiin. Esimerkiksi liikenne Itämerellä kasvaa koko ajan ja voi vain arvata, että minkälaisen kuormituksen autolauttojen käyttö aiheuttaa. 

– Kuvitellaan, että merenpohjan alle kaivettaisiin tunneli ja kaupunkien välillä olisi junayhteys. Mikä olisikaan tämän pitkäkestoinen ympäristövaikutus? Ihmiskunnan kuormitus luonnolle on nyt suurempi kuin koskaan, joten asioita on mietittävä vakavasti.

– Vetomme ylellisyyksiin on kuin nippuside. Se on helppo vetää kireämmälle, mutta lähes mahdotonta vetää takaisin auki. On todella helppoa luoda lisää mukavuuksia, mutta niistä karsiminen on tuskien taival, Bruce miettii.

Ei ainoastaan prameita konferensseja

Pohtiessamme Suomen roolia puhtaan teknologian tuottajamaana ja sen haasteita, suurlähettiläs antoi palautetta myös suomalaisille.

– Suomella on suurenmoinen määrä innovaatioita, joita kehitetään laboratorioissa ja start up -yrityksissä. Ilman asennemuutosta teknologia on vain laastari, jolla ostetaan lisäaikaa. On puututtava yleiseen ilmapiiriin, jotta ongelmat saadaan todella ratkaistua, hän vakavoituu. 

Lue myös: Muotoilija Stefan Lindfors: Kuolevan meren äärellä

– Ilmastonmuutos näkyy selvästi Suomessa, mutta siitä huolimatta tutkimusten mukaan se ei ole vaikuttanut suomalaisten toimiin. Suomessa välitetään Pohjoismaista vähiten ilmastonmuutoksesta – se on erikoista.

Jonain päivänä Bruce Oreckin on määrä palata takaisin Boulderin kaupunkiin Coloradoon. Yksi asia, jota hän tulee arvostamaan suuresti suomalaisessa toiminnassa, on määrätietoinen tapa saada suurempikin projekti valmiiksi vaikeuksista huolimatta. 

– Itämeren suojelu ei ole ollut pelkästään näyttäytymistä prameassa konferenssissa, vaan sen eteen tehdään töitä päivin ja öin. Kun yhteisymmärrys tarpeesta on löytynyt, koko kansa asettuu hankkeen taakse. 

Next article