Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Vastuullisuus sijoitustoiminnassa on kaikkien etu
Sponsoroitu

Nordean Tähtirahastot sijoittavat vain huolella valittuihin yhtiöihin, joille vastuullisuustekijät kuuluvat prioriteetteihin. Nordea vaikuttaa aktiivisesti myös omalla toiminnallaan yhtiöiden vastuullisuuden parantamiseen.

Vastuullisuus sijoittamisessa tarkoittaa ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintotapa-asioiden huomiointia. Näistä käytetään nimitystä ESG-kriteerit, environmental, social ja governance.

Sijoittamisessa vastuullisuus on noussut suosituksi vaikuttajaksi, mutta kyseessä ei ole uusi ilmiö. Nordea on allekirjoittanut YK:n määrittämät periaatteet vastuulliseen sijoitustoimintaan ensimmäisten varainhoitajien joukossa vuonna 2007.

Yksityisasiakkaiden kiinnostus on kasvanut hurjasti.

Tänä päivänä vastuullisuus sijoitustoiminnassa on mukana aiempaa syvemmin ja laajemmin.

– Instituutiosijoittajille sijoittaminen vastuullisesti on oikeastaan jo välttämätöntä. Yksityisasiakkaiden kiinnostus puolestaan on kasvanut hurjasti, kertoo Nordea Funds toimitusjohtaja Henrika Vikman.

ESG-kriteerit osana salkunhoitajan työtä

Nordean Tähtirahastojen salkunhoitaja Marie Karlsson sanoo, että ESG-asiat ovat tulleet kiinteäksi osaksi hänen työskentelyään sekä yritysanalyysia, jota hän salkunhoitajana tekee etsiessään kriteerit täyttäviä sijoituskohteita.

ESG-analyysi käy nykyään helpommin, sillä yritykset ovat kehittäneet paitsi vastuullisuuttaan myös siihen liittyvien tietojen jakamista.

– Vielä on parantamisen varaa, mutta esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä raportoidaan jo aika kattavasti, Karlsson kertoo.

Jos päästöttömyystavoitteet eivät vielä näy yhtiön toiminnassa, se joutuu investoimaan niihin lähitulevaisuudessa.

– Tämä voi vaikuttaa yhtiön tuleviin kassavirtoihin negatiivisesti, Karlsson lisää.

Syventääkseen vastuullisuusanalyysia Karlsson kertoo konsultoivansa Nordeassa työskentelevää vastuullisuuskysymyksiin erikoistunutta 19 asiantuntijan tiimiä.

– Osa heistä on jonkin tietyn alan, kuten ihmisoikeuskysymysten, spesialisteja.

Nordea parantaa aktiivisesti vastuullisuutta

Pohjoismaiden suurimpana rahastoyhtiönä Nordea Fundsilla on valtaa vastuullisuuden parantamiseksi. Heitä kutsutaan usein nimivaliokuntatyöskentelyyn, jolloin he voivat vaikuttaa yhtiöiden hyvään hallintotapaan.

Vikman lisää, että kenttäkäynnit ovat merkittävä osa Nordean vastuullisuustyötä. He ovat vierailleet esimerkiksi Kiinassa eri yhtiöissä sekä tavanneet siellä myös kansalaisjärjestöjä.

Aktiivisesti hoidetuilla vastuullisilla rahastoilla pyrimme tuotto-tavoitteiden lisäksi tukemaan yrityksiä niiden vastuullisuustyössä.

– Aktiivinen omistajuus on osa vastuullista toimintaamme. Viime vuonna äänestimme yli 700 yhtiökokouksessa. Haluamme myös itse olla läpinäkyviä, joten äänestyksemme ja vastuullisuusraporttimme ovat luettavissa Funds Magazinesta, Vikman kertoo.

Kuluttajalle turvallisin ja helpoin tapa sijoittaa vastuullisesti ja tuottohakuisesti on Karlssonin tai jonkun hänen kollegansa hoitama rahasto, jonka vastuullisuus on asiantuntijan varmistama.

– Lanseerasimme huhtikuussa uuden Suomalaiset Tähdet -rahaston. Aktiivisesti hoidetuissa vastuullisissa rahastoissamme pyrimme tuottotavoitteiden lisäksi tukemaan yrityksiä niiden vastuullisuustyössä. Haluamme olla vaativia omistajia, kyseisen rahaston salkunhoitajana toimiva Karlsson kertoo.

Kiinnostaako vastuullinen sijoitustoiminta?

Next article