Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Terveellistä, turvallista ja ympäristöystävällistä elämistä!
Ekologinen asuminen

Terveellistä, turvallista ja ympäristöystävällistä elämistä!

Vihreä omakotitaloasuja haalii vain tarvitsemiaan asuinneliöitä ja käyttää ne tehokkaasti. Kuvat: Unsplash ja oma arkisto

Kaija Savolainen

toiminnanjohtaja, Suomen Omakotiliitto

Asuminen ja liikkuminen muodostavat noin 60 % suomalaisten hiilijalanjäljestä. Ekologisella rakentamisella, tiedostavalla kuluttamisella ja arjen pienillä valinnoilla omaa päästökuormaa voi keventää merkittävästi.

Omakotiasumisessa kuluttaja pystyy tekemään terveyden, turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden kannalta tärkeitä valintoja. Jos rakennetaan kokonaan uutta, muun muassa rakennuksen materiaali- ja sijaintivalinta voivat olla ilmastolle tulevaisuuden ympäristöteko. Jo olemassa oleva rakennus puolestaan pidetään asukkailleen terveellisenä ja ympäristölleen ystävällisenä asianmukaisilla ja säännöllisillä huoltotoimenpiteillä, jotka kirjataan myös huoltokirjaan. Näin pysytään kartalla rakennuksen elinkaaresta ja osataan tehdä tarvittavat järjestelmien korjaukset tai uusinnat ajallaan.

Mitä neliöissäsi tapahtuu?

Rakennusteknisten valintojen rinnalla asukas tekee päivittäin lukuisia arjen pieniä valintoja, jotka vaikuttavat ympäristön lisäksi asukkaiden terveyteen ja turvallisuuteen. Vihreä omakotitaloasuja haalii vain tarvitsemiaan asuinneliöitä ja käyttää ne tehokkaasti. Neliöiden lisäksi tiedostava kuluttaja optimoi vedenkulutuksen ja lämmityksen. Nykyteknologian automaatioratkaisuilla sisälämpötilaa on mahdollista säätää sen mukaan, onko tilassa ihmisiä. Lämmitysmuodosta riippuen ilmalämpöpumppu ja takka muun lämmityksen tukena voivat säästää sekä ympäristöä että kukkaroa.

Vesi on niukka luonnonvara, joten ympäristötietoinen kuluttaja pohtii, kuinka usein ja miten pitkään saunotaan, entä voisiko hulevesiä hyödyntää esimerkiksi puutarhanhoidossa? Minkälaisia vesikalusteita hankitaan, paljonko vettä virtaa ja voidaanko paineisiin vaikuttaa?  Pohtimisen arvoista on myös etsiä uusia vaihtoehtoja WC:n huuhtelulle. Tarvitseeko pöntön huuhteluveden olla puhdasta, vai mahdollistaisiko uusi teknologia jotain muita vaihtoehtoja. Tai olisiko kuivakäymälästä tulevaisuuden ratkaisuksi?

Aurinkopyykkiä ja kimppakyytejä

Vihreä kuluttaja on joustava. Sen lisäksi, että valitsee puhdasta sähköä, ympäristöstä voi huolehtia hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa ja sopeuttamalla kulutustottumuksia. Aurinkopaneelien yleistyminen on luonut aurinkopyykki-ilmiön. Pyykkiä pestään, kun aurinko paistaa ja aurinkopaneelit tuottavat sähkön. Entä miten sähkönkulutusta voisi paukkupakkasilla mukauttaa niin, että tuontisähkön käytöltä vältyttäisiin?

Asumisen rinnalla liikkuminen muodostaa suurimman osan suomalaisten päästöistä. Joustavuus voisikin ulottua myös liikkumiseen muun muassa kimppakyyteinä ja etäpäivinä, joille yhteiskuntamme asenneilmapiiri alkaa olla jo kovin myönteinen.  

Vihreä asuminen ei nakerra elintasoa, vaan lisää asumismukavuutta. Tehdään asumisesta yhdessä kestävää. Nyt ja tulevaisuudessa!

Vihreän omakotiasujan muistilista:

1. Huolehdi asunnon asianmukaisesta ja säännöllisestä huollosta ja kirjaa toimenpiteet huoltokirjaan.
2. Vältä hukkaneliöitä, suosi tilatehokkuutta.
3. Käytä vettä tiedostaen. Vältä lotrausta ja ota hulevedet talteen.
4. Hyödynnä uusiutuvia luonnonvaroja energiantuotannossa.
5. Suosi puhdasta sähköä.
6. Kartoita älyteknologian mahdollisuudet. Uusi teknologia on useimmiten kuluerän sijaan kannattava investointi.
7. Kompostoi kotitalousjäte ja kierrätä materiaalit.
8. Vähennä autoilua kimppakyydeillä ja etätöillä.

Next article