Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Suomalaista kalaa voi syödä hyvällä omallatunnolla
kestävä kalastus

Suomalaista kalaa voi syödä hyvällä omallatunnolla

– Luonnossa elävä kala on uusiutuva luonnonvara, Luken johtava tutkija Petri Suuronen muistuttaa. Kuva: Marine Stewardship Council

Kalavarojen kestävä käyttö tuo useita hyötyjä ja lisää vesistön arvostusta. Kestävän käytön kysymykset ovat ratkaistavissa selkeillä tavoitteilla ja vahvalla yhteistyöllä.

Paljon hyviä rasvoja, vitamiineja sekä proteiinia sisältävä kala on terveellistä ravintoa, mutta voiko sitä edelleen syödä hyvillä mielin? Luonnonvarakeskus Luken johtavan tutkijan Petri Suurosen mukaan voi – kala on useissa tapauksissa terveellinen ja kestävä valinta.

– Monet sisävesikantamme ovat itse asiassa alihyödynnettyjä. Suomalainen kala on pääsääntöisesti kestävästi kalastettua ja lähes kaikkea kalaa voi syödä hyvällä omallatunnolla. Ainostaan uhanalaisia kaloja, kuten järvilohta, ei pidä kalastaa eikä syödä.

Lähes kaikki merkittävät Itämeren kalastettavat kannat ovat EU:n yhteisessä seurannassa ja kalavarojen hyödyntäminen on mitoitettu kantojen tilan mukaisesti. Itämeren kaloissa todetut haitta-ainemäärät ovat myös merkittävästi vähentyneet viime vuosikymmenten aikana. 

– Silakan mukana Itämerestä poistuu samalla ravinteita, joten silakan syöminen on pieni ekoteko, Suuronen sanoo. 

Asiantuntija muistuttaa, että luonnossa elävä kala on uusiutuva luonnonvara ja samalla maukas sekä terveellinen luomutuote. 

– Kalakannat kestävät hyödyntämistä, kun toimet mitoitetaan oikein. Kalakantojen hyödyntäminen ja suojelu eivät ole toisiaan poissulkevia asioita.

Ympäristösertifikaatti kertoo tuotteen kestävyydestä

Kalastus on ekologisesti kestävää, kun kalakannat säilyvät monimuotoisina,
uusiutumiskykyisinä ja elinvoimaisina. Ekologisen kestävyyden rinnalla on tärkeää huolehtia siitä, että kalavarojen käyttö on kestävää myös taloudellisesti ja sosiaalisesti. Suuronen tietää, että kuluttajan ei aina ole helppo päästä selville tuotteen ympäristöystävällisyydestä. 

Tuotteen saama ympäristösertifikaatti antaa luotettavan kuvan tuotteen kestävyydestä.

– Kaupan tehtävä on huolehtia tiedottamisesta. Lähtökohtaisesti kaupassa ei pitäisi olla myytävänä sellaista kalaa, joka ei ole tuotettu kestävästi. Tuotteen saama ympäristösertifikaatti antaa luotettavan kuvan tuotteen kestävyydestä.

Suurosen mielestä on valitettavaa, että pääosa suomalaisten syömästä kaupallisesta kalasta kuitenkin on tuotettu muualla kuin Suomessa. Erityisen paljon syödään Norjassa kasvatettua lohta.

– Meidän pitäisi syödä enemmän kotimaista kalaa, meillä on siihen hyvät mahdollisuudet. Oleellista olisi myös syödä monipuolisesti eri lajeja.

Next article