Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Sininen MSC-merkki on kestävän kalastuksen tae
Sponsoroitu

Johanna Vepsä

markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Marine Stewardship Council

Kymmenet MSC-sertifioidut kalastukset parantavat edelleen toimintaansa – myös sertifikaatin saavutettuaan.

Vastuullisesti pyydetyt merenelävät ovat peräisin kalastusyrityksistä, jotka ovat sitoutuneet toimimaan kalastuksen globaalien parhaiden toimintatapojen mukaisesti. Sinisen ympäristömerkin nähdessään kuluttaja voi olla varma tuotteen vastuullisuudesta – ja syödä kalaa sekä mereneläviä hyvällä omallatunnolla. 

– Kestämätön kalastus on vakava uhka maailman merille ja sitä kautta myös meille ihmisille. Kalastuksen hallinnalla jopa heikentyneet kalakannat voidaan kuitenkin saada elpymään, MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä painottaa. 

MSC:n sertifiointiohjelman piirissä on jo yli 400 kalastusta, jotka edustavat miltei viidesosaa maailman luonnonvaraisesta merisaaliista. Silti on tärkeää, että yhä useammat tahot sitoutuvat kestävään kalastukseen.

– Vain sillä tavoin voi kukoistaa myös laajempi meriekosysteemi, josta me kaikki olemme riippuvaisia, Vepsä jatkaa.

Yhteistyöllä parhaat tulokset

Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on merten peitossa. Valtameriin liittyy tällä hetkellä paljon haasteita, ja toimivien ratkaisuiden saavuttamiseksi tarvitaan lisää tutkimustietoa. 

– Ylikalastuksen seurauksena monien kalalajien kannat ovat viime vuosikymmenien aikana kutistuneet murto-osaan alkuperäisestä, Vepsä sanoo.

Vepsän mukaan yksi merkittävimmistä tavoitteista meriympäristön suojelemisessa ja taistelussa valtameriä uhkaavia haasteita vastaan liittyy kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseen. 

– Juuri alkanut YK:n merien vuosikymmen kannustaa meitä toimimaan nopeammin. Kestävien tulosten saamiseksi meidän on työskenneltävä tehokkaammin – yhdessä.

Tutkimusta ja uhanalaisten lajien suojelua

Kalastukselta voi viedä vuosia saavuttaa MSC:n kestävän kalastuksen standardin vaatima taso. Sertifiointinsa jälkeen kalastusyritykset sitoutuvat vastuullisuuden kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Vepsä kertoo, että pelkästään vuonna 2020 MSC-sertifioidut kalastukset tekivät sata erillistä parannusta toimintaansa.

– Kalastukset ovat muun muassa välineiden muokkauksella ja valvonnalla minimoineet vaikutuksensa suojeltuihin lajeihin, kuten merikilpikonniin, haihin sekä rauskuihin.

Ylikalastuksen seurauksena monien kalalajien kannat ovat viime vuosikymmenien aikana kutistuneet murto-osaan alkuperäisestä.

Toiminnan kehityksellä lisätään myös tieteellistä tietoa kalastuksissa sekä parannetaan vaikutusten hallintaa merielinympäristöissä. Vepsän mukaan monet parannukset myös liittyvät kalastuksen hallintaan tai kalakantojen tasoon.

– Yhtenä esimerkkinä mainittakoon islantilainen katkaravun pyynti, joka on jo pitkään tukenut tutkimusta merenpohjan kartoittamisessa syvänmeren sienieläinten suojelemiseksi.

Ainoa laatuaan

MSC:llä on ainoa luonnonvaraisen kalan ja äyriäisten pyynnin sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelma, joka on sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n että ISEAL:n (International Social and Environmental Accreditation and Labelling) parhaiden toimintatapojen mukainen.

5 syytä valita MSC:

1. Meriämme pitää suojella

Kestämätön kalastus uhkaa kalapopulaatioita, meriympäristöjä ja kalastusyhteisöjä.

2. Pääset mukaan muuttamaan maailmaa

Ostamasi MSC-merkityt merenelävät auttavat kannustamaan uusia kalastusyrityksiä, kauppoja ja ravintoloita tuottamaan ja tarjoamaan vastuullisia mereneläviä.

3. Voit luottaa ostamaasi

Kaikkien sertifioituja mereneläviä käsittelevien tahojen on varmistettava, että ne pidetään erillään sertifioimattomista merenelävistä.

4. Sinulla on varaa valita

Sinisellä MSC-merkillä merkittyjä tuotteita on tuhansia ja niitä löytyy yli sadasta eri maasta – ja kaikista hintaluokista.

5. Voit syödä kalaa hyvällä omallatunnolla

Voit nauttia mereneläviä hyvillä mielin ja tietoisena siitä, että niiden saatavuus on turvattu myös seuraaville sukupolville.

Ainutlaatuinen ympäristö- ja sertifiointiohjelma

Next article