Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Näin vähennät hiilijalanjälkeäsi
Arjen valinnat

Näin vähennät hiilijalanjälkeäsi

hiilijalanjäljen pienentäminen
hiilijalanjäljen pienentäminen
Kuvat: Unsplash

Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja siten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Listasimme vinkkejä siitä, miten voit tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja!

Asuminen

1. Säästä sähköä. Vaihda sähkösopimuksesi uusiutuvaan esimerkiksi tuuli- tai vesivoimalla tuotettuun sähköön, sammuta valot, kun poistut huoneesta ja tiputa asuntosi lämpötilaa muutamalla asteella.

2. Älä tuhlaa vettä. Sulje hana hampaiden harjauksen ajaksi ja pyri lyhentämään suihkussa vietettyä aikaa.

3. Kierrätä ja muista lajitella roskat! Esimerkiksi osa vaarallisesta jätteestä saattaa vaikuttaa pieneltä ja harmittomalta, mutta aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan haittaa terveydelle ja ympäristölle.

Ruoka

4. Suosi kasvis- ja lähiruokaa. Jos lihansyönnin lopettaminen tuntuu mahdottomalta, valitse kasvisruoka lihan sijasta edes muutamana päivänä viikossa. Myös ruoan kuljetukseen kuluu paljon energiaa, joten pyri valitsemaan raaka-aineet läheltä.

5. Osta ruokaa vain tarpeeseen ja vältä ruokahävikkiä. Voit esimerkiksi pakastaa ylijääneen ruuan tai hyödyntää sitä seuraavan päivän aterian valmistuksessa.

Liikkuminen

6. Kävele lyhyet matkat. Hanki perinteinen polkupyörä tai sähköpyörä, jolla taittuu pidempikin matka. Myös kroppa kiittää!

7. Suosi kimppakyytejä. Voiko työmatkan kulkea useamman kollegan kanssa tai lasten harrastuskuskaukset jakaa vuoroihin?

Muut hankinnat

8. Lopeta tupakointi! Tupakantuotannon vuoksi maailmassa tuhotaan vuosittain 200 000 hehtaaria metsää.

9. Pohdi, tarvitsetko tavaran oikeasti omaksi vai voisiko sen lainata esimerkiksi naapurilta?

10. Pidennä tavaroiden käyttöikää. Huolla vaatteitasi, valitse ympäristöystävälliset pesuaineet ja kierrätä käyttämättömät vaatteet.

Next article