Etusivu » Vastuullinen kuluttaja » Nyt on vastuullisten herkuttelijoiden lempiaika
Kotimaisuus

Nyt on vastuullisten herkuttelijoiden lempiaika

Sirkkalehtimerkin
Sirkkalehtimerkin
Kuva: Getty Images

Sirkkalehtimerkin avulla on helppo suunnistaa ruokaostoksilla. Sen nähdessään voi olla varma, että tuottajan tausta on kunnossa.

”Huippuravintolat arvostavat yrttejämme ja salaattejamme”

Kuva: Deliverde

Deliverdellä salaatit ja yrtit kasvavat täyteen mittaansa, mikä erottaa tuottajan muista.

– Näin kasvaneissa vihanneksissa on hyvä suutuntuma ja runsas maku. Lisäksi ne ovat kestäviä ja täynnä vitamiineja, yrittäjä Liisa Lindroth kuvailee.

Vuonna 2013 Laatutuottajaksi valitussa puutarhassa käytetään biologisen torjunnan ja vihreän sähkön lisäksi maatuvia kasvualustoja.

– Uudelleensuljettava pussimme on täysin kierrätettävä. Se pitää kasvikset hyvinä kauan ja torjuu hävikkiä, Lindroth korostaa.

Laatua, tuoreutta, puhtautta – arjen luksusta! 

Tomaatit kuin karkkia

Kuva: Puutarha Siimes

Puutarha Siimes keskittyy kirsikka- ja erikoistomaattien lisäksi paprikoihin ja kurkkuihin.

– Keräämme tomaatit kypsinä ja asiakas saa ne mahdollisimman pian korjuun jälkeen. Saamme usein kiitosta siitä, että tomaattimme todella maistuvat tomaateilta, yrittäjä Einari Siimes hymyilee.

Puutarhalla on käytössä kotimainen uusiutuva lämpöenergia ja vesisähkö. Biologiset hyötyeliöt hoitavat tuholaistorjunnan ja pakkaamisessa suositaan uusiutuvia materiaaleja.

– Sirkkalehtimerkin ohella tuotteidemme puhtaus ja maku puhuvat puolestaan, Siimes kiteyttää.

Turpeessa, ilman torjunta-aineita makeaksi kasvatettu.

Nopeasti pellolta pöytään: ”Tuomme tuoreet herkut kauppoihin joka päivä”

Kuva: Getty Images

Rannikon Puutarha kasvattaa avomaalla mansikoita, pensasmarjoja, kurkkua, tarhahernettä sekä erilaisia kurpitsoita. Tilan erikoisuuksia ovat vesi-, hunaja- ja verkkomelonit.

– Kauden uutuus meillä on hunajamarja. Ja kasvihuoneessa on kypsynyt mansikoita huhtikuusta alkaen, yrittäjä Esa Rannikko kertoo.

Sato on jäähdytetty jo 10 vuotta aurinkopaneelien tuottamalla energialla ja kuljetuksissa vältetään välivarastointia.

– Kohtelemme vastuullisesti niin maata, kasveja kuin ihmisiä, Rannikko summaa.

Herkuttele huolella valikoiduilla tuoreilla tuotteilla.

Maukkaat kurkut kasvavat hukkalämmöllä

Kuva: Seinäjoen Puutarha Oy Sepu

Seinäjoen Puutarha Oy Sepun päätuote on kasvihuonekurkku. Kauhajoella ja Wääksyssä taas kasvaa tomaatteja ja jääsalaattia.

– Kasvihuoneet lämpiävät merkittävin osin kaupungin hukkalämmöllä ja säätötietokoneet ohjaavat niiden ilmastoa. Näin energiankäyttö per tuotekilo pysyy matalana, yrittäjä Petri Harri kertoo.

Puhdas tuotantoympäristö ja vesi ovat laadun perusta.

– Kestävät valinnat ovat meille arkea: kierrätämme kasvijätteen, kasvualustat ja ylikasteluveden. Pidämme hävikin pienenä ja kurkkujen kalvot ohuina, Harri kuvailee.

Puhdasta kotimaista ruokaa Seinäjoelta Kyrkösjärven kupeesta.

”Saamme kiitosta mansikoidemme laadusta”

Kuva: Mäkelän Mansikka Oy

Mansikoiden lisäksi Mäkelän Mansikan tilalla kasvaa pensasmustikoita. Tuoremyynnin rinnalle tila lanseerasi tänä keväänä oman pakastemansikan.

– Pidämme mansikkapellot hyvässä kunnossa ja poiminnan lyhyellä kierrolla. Näin mansikat ovat aina laadukkaita, yrittäjä Jaana Tolvanen kertoo.

Toiminnan kulmakiviä ovat korkea laatu, vastuullisuus ja henkilöstön arvostus.

– Oma aurinkovoimala tuottaa energian jäähdyttämiseen, lannoittamiseen ja kasteluun. Meille Sirkkalehtimerkki on palkinto laadusta ja kestävästä toiminnasta, Tolvanen hymyilee.

Luonnonmakuisia marjoja kauppiaille, ravintoloille ja kuluttajille.

Tunnetko jo Sirkkalehtimerkin?

Sirkkalehti on ollut käytössä jo vuodesta 1989. Pitkän ikänsä ansiosta se on yksi Suomen tunnetuimmista brändeistä. Merkillä on monta nimeä: sirkkalehtimerkki, sirkkalippu, kotimaisuusmerkki, Puhtaasti kotimainen -merkki. Tähän merkkiin voit luottaa, jos haluat ostaa Suomessa viljeltyjä puutarhatuotteita. 

Sirkkalehteä käyttää reilu 400 yritystä. Merkkiä voivat käyttää vain ne viljelijät ja pakkaamot, jotka ovat tehneet merkin käyttöoikeudesta sopimuksen Kotimaiset Kasvikset ry:n kanssa.

Lisätietoa sirkkalehdestä:

Next article