Etusivu » Kiertotalous » Tavoitteena suljettu materiaalin kierto
Sponsoroitu

Durat ostaa takaisin hukkapalat 

Komposiittimuovimateriaalin valmistaja Durat ostaa takaisin kaikki asiakkaidensa tuotannosta ylijäävät hukkapalat. Jämät murskataan ja hyödynnetään uuden materiaalin raaka-aineena. 

Materiaalihävikin  minimoimiseksi ja saavuttaakseen tavoitteensa sataprosenttisesta kierrätyksestä, Durat ostaa kalustevalmistajilta takaisin kaikki työstössä syntyvät ylijäämäpalat. Yritys myy kalustevalmistajille levyjä ja altaita, joista nämä työstävät kalusteita tilausten mukaan. Myös Duratin oma puusepänverstas valmistaa mittatilauskalusteita. Sen työstöistä syntyvä materiaalijäämä hyödynnetään täysin jo nyt. 

Palautuslaatikko tilauksen mukana 

– Lähetämme kalustevalmistajille levytilauksen yhteydessä pahvilaatikon, jonne he voivat kerätä ylijäämät ja palauttaa ne meille Rymättylään tehtaallemme. Maksamme palautuksista 0,5 euroa kilolta, kertoo toimitusjohtaja Heikki Karppinen Duratilta.

– Palautusmaksu alentaa mukavasti myös kalustevalmistajien loppulaskua. He saavat hinnan jätepaloista, eivätkä he joudu maksamaan niistä jätemaksuja. Palautusmaksun myötä haluamme ensisijaisesti varmistaa, että käyttökelpoista tavaraa ei päädy kaatopaikoille, Karppinen huomauttaa. 

– Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti pyrimme minimoimaan neitseellisen raaka-aineen tarpeen ja varmistamaan tuotteillemme erittäin pitkän elinkaaren, toimitusjohtaja Heikki Karppinen Duratilta kertoo. Kuva: Durat Oy

Käytetyt kalusteet Durat Kiertoon 

Yritys on lanseerannut Durat Kierto -palvelun, jonka tavoitteena on taata tuotteille mahdollisimman pitkä elinkaari ja periaatteessa varmistaa suljettu materiaalin kierto. Ensisijainen keino elinkaaren pidentämiseen on kunnostaa käytöstä poistuvat Durat-kalusteet ja myydä ne Kierto-tuotteina uuteen kohteeseen. Yritys sitoutuukin ostamaan takaisin myös kaikki vanhat, käytöstä poistuvat Durat-kalusteet.

– Jos meille palautuvat tuotteet suinkin ovat sellaisia, että ne kunnostamalla ja mahdollisesti pienillä mittamuutoksilla sopivat uuteen kohteeseen, hiomme niihin uuden pinnan, sahaamme ne oikeaan kokoon ja myymme nettikauppamme kautta edullisina Kierto-tuotteina. Kierto-kalusteiksi kelpaamattomat osat murskataan uuden levyn raaka-aineeksi, Heikki Karppinen selittää. 

Kiertotalouden pioneeri 

Kiertotalouden periaatteet ovat ohjanneet suomalaisen Duratin tuotantoa alusta alkaen.  Koko tuotekehittely aikoinaan, yli kolmekymmentä vuotta sitten lähti liikkeelle halusta hyödyntää teollisuuden ylijäämämuoveja luovasti näyttävän designtuotteen raaka-aineena.

Materiaali sisältääkin 30 prosenttia kierrätysmuovia ja on itsessään sataprosenttisesti kierrätettävää. Duratista työstetään näyttäviä ja kovaakin kulutusta kestäviä kalusteita niin yksityisiin kuin julkisiin käyttökohteisiin.

Next article