Etusivu » Itämeri » Ympäristöystävällinen silakka on myös joulupöydän herkku
Arjen valinnat

Ympäristöystävällinen silakka on myös joulupöydän herkku

Kuvat: Getty Images ja oma arkisto

Kim Jordas

toimitusjohtaja,Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry

Silakka on Suomen tärkein kaupallisesti kalastettu kala. Se on edullinen ja maukas ruoka, joka on saanut uuden arvon myös ympäristöystävällisenä vaihtoehtona.

Koska olet viimeksi syönyt silakkaa? Se kannattaisi ottaa ruokalistalle, sillä silakka on hyvin monipuolinen raaka-aine, josta voi edullisesti tehdä maittavia ruokia. Myös kalanjalostus tuottaa silakasta nykyajan kuluttajalle helppoja kalatuotteita. 

Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry:n toimitusjohtaja Kim Jordas muistuttaa silakan sopivan erinomaisesti myös joulupöytään.

– Silakassa on joulun makua ja tuntua. Suutarin lohi ja marinoidut silakat erilaisissa maustekastikkeissa ja -liemissä ovat perinteisiä juhlapöydän silakkaherkkuja. Yleisimmin silakkaa käytetään joulun aikaan kylmänä tarjottavissa kalaruoissa.

Lisäbonuksena silakka on tänä päivänä saanut uuden arvon myös ympäristöystävällisenä vaihtoehtona.

– Silakkakannat ovat tieteellisten tutkimusten perusteella kestäviä, ja kalastuksen myötä Itämerestä poistuu suuria määriä fosforia ja typpeä. Silakan kalastus on todellinen ympäristöteko Itämeren tilan kannalta, Jordas kertoo.

Silakka on niin määrältään kuin arvoltaankin Suomen tärkein kaupallisesti kalastettu kala – 2010-luvulla pyyntimäärät ovat olleet 90 000-140 000 tonnin välillä vuosittain. Tällä hetkellä kuitenkin vain noin 3 % saaliista käytetään kotimaan markkinoilla elintarvikkeeksi.

Sertifioitu tuote on kestävän kalastuksen tae

Kestävä kalastus tarkoittaa sellaista kalastusta, jossa elinympäristöjä kunnioitetaan, mereen jätetään tarpeeksi kalaa ekosysteemin säilymiseksi ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen varmistetaan. Kestävästi kalastetut tuotteet voivat saada MSC-serfikaatin, joka takaa kalojen ekologisuuden asettamiensa ympäristönormien kautta.

Jordas muistuttaa MSC-sertifioinnin olevan kolmannen osapuolen toteuttama tieteellinen arviointiprosessi, jonka suorittavat riippumattomat akkreditoidut sertifiointilaitokset.

– Arviointiryhmä koostuu kansainvälisistä meri- ja kalabiologian asiantuntijoista. He varmistavat, että MSC-ohjelma on luotettava ja täyttää kansainväliset ympäristömerkintöjä koskevat ohjeistukset.

Jordasin mukaan myös sidosryhmien on mahdollista kommentoida alustavia sertifiointiraportteja ja esittää perusteltu vastalause, mikäli prosessissa on huomattu epäkohtia.

– Prosessissa arvioidaan kalakannan kestävyyttä, kalastuksen ympäristövaikutuksia ja kalastushallinnon tehokkuutta. Sertifiointi on voimassa 5 vuotta kerrallaan ja se auditoidaan vuosittain. 

Suomen Ammattikalastajaliittoon kuuluvilla kalastusyrityksillä on oikeus käyttää MSC-sertifikaattia, ja näiden yritysten yhteenlaskettu tuotanto vastaa noin 80-90 % silakan kokonaissaaliista Suomessa.

Next article