Etusivu » Itämeri » Liiku vesillä Itämerta auttaen – 5 yksinkertaista vinkkiä
Ilmastoteot

Liiku vesillä Itämerta auttaen – 5 yksinkertaista vinkkiä

Kuva: Getty Images

Jokainen vesilläliikkuja voi tehdä oman osansa Itämeren hyväksi. Veneily keskittyy ajallisesti muutamiin viikkoihin ja paikallisesti valmiille väylille ja satamiin, jolloin sen pistevaikutukset ympäristölle voivat kohota merkittäväksi. Ympäristöystävällinen veneily ja vesillä liikkuminen ovat jokaisen vesilläliikkujan vastuulla. Muista seuraavat vinkit, niin olemme lähempänä puhdasta Itämerta:

1. Lajittele roskat myös veneillessä ja vie ne jätepisteeseen. Esimerkiksi tupakantumpitkaan eivät maadu, vaan hajoavat mikromuoviksi ja filtteriin jääneet raskasmyrkyt vapautuvat vesistöön.

2. Tyhjennä aina veneen septitankki imutyhjennyslaitteella. Yhden henkilön päivän jätökset luovat vesistöön päästettyinä kasvumahdollisuudet jopa 2,5 kilolle levää.

3. Vältä myrkkymaalien käyttämistä veneen pohjassa. Puhdista pohja mieluummin mekaanisesti harjaamalla tai painepesurilla.

4. Vältä pesuaineita, jotka sisältävät fosfaatteja tai synteettisiä tensidejä. Suosi luonnonmukaisia ja Joutsenmerkillä varustettuja pesuaineita. Älä pese astioita, pyykkejä tai mattoja meressä.

Lue myös: Itämeri ei säästy ilmastonmuutokselta – 9 askelta Itämeren avuksi

5. Tue Pidä Saaristo Siistinä ry:n tarjoamia Roope-palveluita liittymällä jäseneksi: pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi. Vesiympäristön puhtautta edistäviin Roope-palveluihin kuuluu muun muassa jätepisteitä, kuivakäymälöitä ja imutyhjennysasemia. Roope-palvelupisteitä on yhteensä noin 200 merialueella ja Järvi-Suomessa.

Vastuullinen veneily ja Itämerestä huolehtiminen takaa sen, että myös tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia Itämerestä. Veneilethän siis Itämerta kunnioittaen?

Next article