Etusivu » Energia » Vetytalous on hiilivapaan tulevaisuuden kulmakivi – Suomesta siihen löytyy ainutlaatuinen teknologia
Sponsoroitu

Innovatiivisia ratkaisuja päästöttömään energiastrategiaansa etsivien ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Suomesta löytyy vetyteknologian huippuosaamista.

Omissa kategorioissaan ainutlaatuiset Elcogenin kennoteknologia ja Convionin järjestelmäteknologia tekevät mahdolliseksi erittäin häviöttömät konversiot kaasusta sähköksi ja lämmöksi tai päinvastoin, höyrystä sähkön avulla kaasuiksi – jopa samassa laitteessa. 

Tarpeen mukaan molempiin suuntiin toimiva järjestelmä on todellinen sektori-integraation avainratkaisu.

Mahdollisuus tuottaa puhdasta energiaa hajautetusti kuluttajan lähellä, ylivoimaisella polttoainetaloudella ja vailla siirtohäviöitä parantaa energiavarmuutta ja avaa mahdollisuuksia hyödyntää esimerkiksi biokaasu lähellä tuotantopaikkaansa kannattavasti. Elektrolyysi taas mahdollistaa uusiutuvan energian varastoinnin ja sähköpolttoaineiden sekä teollisuuden tarvitsemien fossiilivapaiden vedyn ja kemikaalien tuotannon. 

Tarpeen mukaan molempiin suuntiin toimiva järjestelmä on todellinen sektori-integraation avainratkaisu, jolla hallitaan uusiutuvien energiamuotojen myötä kasvavaa jouston tarvetta.

– Teknologiallamme pystymme muuntamaan vesihöyryn ja hiilidioksidin suoraan muotoon, jolloin siitä on helppo tehdä nestemäisiä polttoaineita. Näin päästäisiin huomattaviin kustannussäästöihin tulevaisuudessa, sillä teknologiamme poistaa kokonaan kalliita kemiallisia laitteistoja tästä prosessista, Elcogenin kennostopuolen teknologiakehityksestä vastaava Matti Noponen selittää.

Maailmanluokan osaamista Suomesta

Ei sinänsä ole ihme, että kahden huippuinnovatiivisen yhtiön lyödessä osaamisensa yhteen, syntyy jotakin ainutlaatuista. Osviittaa yritysten osaamisen tasosta antaa esimerkiksi se, että Elcogen valittiin innovatiivisimmaksi yritykseksi European Business Awards 2019 -kilpailussa. Noponen tietää myös kertoa, että yritys on onnistunut muuntamaan polttoainetta sähköksi 75 prosentin hyötysuhteella, joka on maailmanennätys.

Lempäälän Energian uraauurtavassa energiayhteisökonseptissa Marjamäen teollisuusalue muodostaa mikroverkon, jossa eri teknologioiden hyvällä integroinnilla ja älykkäällä ohjauksella saavutetaan parantunut palvelun laatu sekä energiavarmuus, ja samalla maksimoidaan hiilivapaan energian käyttö. Polttokennojen rooli ratkaisussa on tuottaa paikallisesti varmaa ja puhdasta energiaa korkealla hyötysuhteella 24/7. Kun polttokennot on integroitu energiavaraston kanssa, järjestelmä pystyy vastaamaan nopeisiin kysynnän vaihteluihin myös mikroverkon ollessa saarekkeena irti valtakunnan verkosta.

Suuri kasvupotentiaali

Paikallisena tuottajana polttokennojen sivutuotelämpö voidaan ottaa tehokkaasti talteen alueen lämpöverkkoon ja asiakkaille.

– Aasiassa on paljon yhtiöitä, jotka haluavat varastoida esimerkiksi aurinkoenergiaa vedyn tai aika pitkälti myös ammoniakin muodossa. Euroopasta löytyy myös paljon start up -henkisiä yrityksiä, joilla on hyvin kiinnostavia applikaatioita, Elcogenin toimitusjohtaja Hanna Granö-Fabritius luettelee.

– Alan kasvupotentiaali on huikea, ja näemme, että Suomessa etenkin vedyn tuotannossa tapahtuu nyt useampia projekteja kymmenien miljoonien volyymeilla, Convionin toimitusjohtaja Erkko Fontell kiteyttää.

– Tarjoamme valmiin teknologian tähän markkinaan, ja meidän pitäisi huolehtia siitä, ettei Suomessa ainoastaan tuoteta vetyä, vaan rakennetaan myös tuotantoa, laitekantaa ja teknologiaa valmistavaa teollisuutta sen markkinan tarpeisiin. Me olemme kaksi maailman johtavaa teknologiayhtiötä alalla, Fontell summaa.

Miksi valita Convion–Elcogen-teknologia?

• Yhdistelmä on ainutlaatuinen monipuolisuudessaan
• Kotimaista huippuosaamista, joka on rikkonut maailmanennätyksiä ja palkittu myös ulkomailla
• Yhtiöiden intressit ulottuvat myös pitkälle tulevaisuuteen huimaa kasvupotentiaalia omaavalla alalla

Tutustu Convioniin

Tutustu Elcogeniin

Next article