Etusivu » Energia » Uusiutuva lämmitysöljy pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä
Sponsoroitu

Arto Hannula

toiminnanjohtaja, Lämmitysenergia Yhdistys ry

Vuoden 2021 alusta lähtien Suomessa on saanut kotimaista sataprosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettua lämmitysöljyä.

Suomessa on noin 130 000 öljylämmitteistä pientaloa. Kaikkien ei ole järkevää vaihtaa lämpöpumppuihin, sillä niiden mitoittaminen vanhoihin taloihin voi olla haastavaa. Patterilämmitteisissä taloissa menoveden lämpötila on tyypillisesti vähintään 70 °C ja paluuveden 50 °C. Lämpöpumpuilla on vaikea päästä näihin asteisiin ilman lisäsähköä.

– Lisäsähkö tarkoittaa suoraa sähkölämmitystä, joka kuluttaa runsaasti energiaa, asettaa kiinteistön sähköliittymän aivan rajoille ja voi olla, ettei kiinteistön pääsulake edes riitä kattamaan kovien pakkasten sähköntarvetta. Tällöin myös lämpöpumpulla saatava säästö pienenee, kertoo Lämmitysenergia Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Arto Hannula.

Hybridiratkaisu tuo huoltovarmuutta

Lämpöpumppu kannattaa asentaa olemassa olevan öljykattilan rinnalle, jolloin voidaan olla varmoja, että lämpö riittää kaikissa olosuhteissa, eikä kiinteistön sähköjen kanssa tule ongelmia. Kun käyttää fossiilisen öljyn sijasta uusiutuvaa lämmitysöljyä, saadaan pienemmät hiilidioksidipäästöt, edullisemmat asentamiskustannukset sekä parempi huoltovarmuus kuin suoralla sähkölämmityksellä.

– Uusiutuva lämmitysöljy palaa kirkkaammalla liekillä kuin fossiilinen. Ennen uusiutuvan käyttöönottoa kannattaa tehdä hieman perusteellisempi vuosihuolto, jonka yhteydessä säädetään poltin ja kattila uudelle polttoaineelle sopivaksi. Uusiutuvan lämmitysöljyn voi lisätä fossiilisen sekaan. Muutoskustannukset ovat vain muutamia satasia verrattuna kymmeniä tuhansia euroja maksavaan lämmitystavan muutokseen, Hannula painottaa.

Uusiutuvan lämmitysöljyn voi myös ajatella tietynlaisena siirtymävaiheena vetyteknologiaan. Sama lämmitysteknologia soveltuu tuleville uusiutuvalla sähköllä valmistetuille nestemäisille polttoaineille.

– Jos öljylämmitys ajetaan alas, Suomesta häviää paitsi teknologia myös kuljetuskalusto. Tämä on myös huoltovarmuustekijä, Arto Hannula muistuttaa.

Next article