Etusivu » Cleantech » Sähköistyvä Suomi tarvitsee turvattua sähkönjakelua
Sähköverkko

Sähköistyvä Suomi tarvitsee turvattua sähkönjakelua

24-tunnin-toimintakykyasetus
24-tunnin-toimintakykyasetus
Kuvat: Pexels ja oma arkisto

Petri Nieminen

voimajärjestelmäasiamies, Huoltovarmuuskeskus

24 tunnin toimintakyky -asetus velvoittaa vain merkittäviä voimalaitoksia ja sähköverkkoja. Esimerkiksi kaupalliset mobiiliverkot ja viranomaisten kehittelemä Virve-verkko jäävät sen ulkopuolelle.

– Asetuksen tavoitteena on varmistaa kaikkien toimijoiden välinen yhteydenpito ja järjestelmien ohjauskyky sähkönjakelun suurhäiriötilanteissa, joita ei onneksi ole usein. Aapeli-myrsky tammikuussa 2019 koetteli erittäin kaltoin Ahvenanmaata ja Vaasan seutua, silloin saaristossa saatettiin olla kaksi viikkoa sähköttä, ja taajamissakin sähkökatkot saattoivat kestää kahdesta kolmeen päivään, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen.

Myrskyvauriot lisääntyvät sekä myrskyhuippujen pahenemisen että routakauden lyhentymisen myötä. Roudaton maa aiheuttaa enemmän puutuhoja ja sitä kautta häiriöitä sähköverkoille. Useat sähköyhtiöt ovat varautuneet häiriötilanteisiin lisäämällä maakaapelointia. Tämänhetkisen sähkömarkkinalain vaatimukset toimitusvarmuudesta eivät suoraan määritä keinoja 24 tunnin toimintakyky -asetuksen asettamiin tavoitteisiin pääsemiseksi.

Hallituksen luoma uusi hallitusohjelma puolestaan vahvistaa Suomen sähköistymistä, muun muassa liikenne ja lämmitys perustuvat yhä vahvemmin sähkön varaan. Samalla sähköjärjestelmät ovat voimakkaassa murroksessa ja ne muuttuvat entistä hajautetummiksi.

Virve 2.0

Suomen Erillisverkot Oy on kehittämässä viranomaisverkkojen uutta teknistä alustaa Virve 2.0:a, joka toteutetaan viranomaisten ja kaupallisten toimijoiden välisenä yhteistyönä.

Virven tukiasemat ovat usein samoissa rakenteissa mobiilitukiasemien kanssa, mutta tukiasemista vain pieni osa on varmistettu varavoimalla.

– Varavoimaratkaisujen soisi yleistyvän, sillä muitakin vaihtoehtoja kuin dieselgeneraattoreita on olemassa. 24 tunnin toimintakyky viestintäjärjestelmissä ei ole enää hoidettavissa pelkillä akustoilla, Nieminen huomauttaa.

Next article